Je ziet ze steeds meer: de Ferrarium flessentuin. Een gesloten ecosystemen, biotoop of microklimaat met tropische plantjes. Het is natuurlijk leuk om deze Ferrarium flestuin kant-en-klaar te kopen maar het is misschien nog leuker om dit zelf te maken. Hieronder staat stap voor stap uitgelegd hoe je zelf thuis een Ferrarium flestuin kunt maken met alle benodigdheden die bij ons te koop zijn. Dit kun je zelf makkelijk in een middagje doen en voordat je het weet heb je een gave Ferrarium flestuin in je huiskamer, restaurant of kantoor
Benodigdheden voor Flestuin:
Hoeveelheden zijn afhankelijk van de grote van de gistingsfles. Ca. 40 gram actieve koolstof per liter hydrokorrels.
- Een gistingsfles (tussen de 5L-54L)
- Schoonmaakborstel voor gistingsfles
- Lampenkapje (8cm voor 54L, 6cm voor 34L of kleiner)
- Led-lampje (E14 fitting)
- Stroomkabel of strijkijzersnoer met stekker
- Actieve koolstof (zakje van max. 200 gram bij 54L, houtskool is NIET geschikt i.v.m. snelle vertering/afbraak)
- Speciale grond voor tropische planten (max. 8 liter bij 54L gistingsfles, voor verhoudingen zie product)
- Hydrokorrels (max. 5 liter bij 54 L, voor verhoudingen zie product)
- Plantjes (Ongeveer 4-6 stuks, zie hiervoor deze lijst met geschikte plantjes) -> Te kopen bij tuincentrum.
- Anti-schimmel spray om te zorgen dat de plantjes geen schimmel krijgen in je flestuin
- Mos -> Te kopen bij tuincentrum.
- Plantengrijper (70 cm voor 54L en 50 cm voor alle kleinere maten gistingsfles)
- Platengrijper met schaar (voor onderhoud)
- Lege frisdrankfles -> Te kopen bij supermarkt.
Zo doe je het:
- Zorg er allereerst voor dat je je gistingsfles goed schoonmaakt. Dit doe je met koud water, de gistingsfles schoonmaakborstel van 90 cm en azijn. Spoel je fles goed uit zodat er geen azijnresten achterblijven. Dit is belangrijk zodat er geen schimmels ontstaan in je Ferrarium flestuin, wat het einde betekent van je plantjes.
- Zet de fles op een vlakke en zachte ondergrond neer. Zorg ervoor dat er geen oneffenheden onder je fles zitten wat ervoor kan zorgen dat je fles barst. Knip de lege frisdrankfles halverwege doormidden, zodat je een trechter krijgt.
- Giet via deze trechter de hydrokorrels in de gistingsfles zodat er een laagje van ongeveer 3-4 cm op de bodem vormt.
- Giet vervolgens via de trechter op deze laag hydrokorrels een laagje koolstof. Houd hierbij de verhouding van ca. 50 gram actieve koolstof per liter hydrokorrels aan. Zorg ervoor dat de laag koolstof gelijkmatig over de hydrokorrels verdeeld is.
- Voeg nu ook weer via de trechter de speciale bodemset toe aan je gistingsfles, zorg ervoor dat er een laag van ongeveer 7-8 cm aan speciale bodemset in je gistingsfles ontstaat.
- Nu kan je je gistingsfles gaan vullen met plantjes. Haal hiervoor de trechter van je gistingsfles en maak met de plantengrijper of bamboe stokjes met lepeltjes er aan een kuiltje in de potgrond voor het plantje.
- Haal het plantje uit het potje en spoel de overtollige aarde van de wortels van het plantje. Als je dit niet doet zal het plantje niet passen door de flesopening, doe dit wel voorzichtig zonder de wortels van het plantje te beschadigen.
- Pak nu voorzichtig het plantje met de plantengrijper of bamboo stokjes met lepeltjes vast en plaats het via de flesopening in het eerder gemaakte kuiltje. Dit is een precies werkje. Dek vervolgens de wortels van het plantje goed af met de aarde in de gistingsfles zodat het stevig staat.
- Herhaal bovenstaande stappen totdat de flestuin naar jouw smaak gevuld is met de plantjes. Geef je plantjes wel voldoende ruimte want ze gaan zeker nog groeien, 4-6 plantjes is meer dan genoeg.
- Als alle plantjes geplaatst zijn in je gistingsfles kun je met het mos de open plekken van je Ferrarium flestuin bedekken. Zo creëer je je eigen landschapje.
- Als je Ferrarium flestuin af is, moet je hem ook nog even eenmalig wat water geven, dit kan kraanwater zijn maar het beste is regenwater. (54L gistingsfles – 1 liter water; 34L gistingsfles -700ml water; 25L gistingsfles – 600ml water; 20L gistingsfles – 500ml water; 15L gistingsfles – 400ml water; 10L gistingsfles – 350ml water). Eventueel zal ik aanraden om aan het water 2 dopjes plantenvoeding per liter water toe te voegen.
- Laat je Ferrarium flestuin twee weekjes “luchten” zonder het lampenkapje of kurk erop te zetten. Kies een mooie plek voor je Ferrarium flestuin. De plantjes van je Ferrarium flestuin staan het beste op een plekje waar ze wel wat zonlicht krijgen maar voorkom dat ze in de volle zon staan.
- Na 2 weken kun je het lampje bovenop je Ferrarium flestuin monteren. Voor het in elkaar zetten van het lampenkapje klik je hier voor de instructie.
En nu? Onderhoud van je flestuin.
In principe heeft je Ferrarium flestuin geen onderhoud nodig. Eén keer per half jaar kan je je Ferrarium flestuin een klein kopje regenwater geven. Mochten je plantjes erg hard groeien dan kun je ze af en toe een beetje bijknippen met de plantengrijper met schaar. Het kan ook zijn dat je plantjes toch een beetje hun mooie kleur of bloemen verliest, hiervoor kan deze speciale plantenvoeding gebruiken waarmee je je Ferrarium een opkikker geeft. Deze plantenvoeding kan ook goed gebruikt worden voor al je kamerplanten. Wanneer het gebeurt dat je vliegjes of andere insecten in je Ferrarium flestuin of ecosysteem hebt kan je deze weg krijgen door hier een biologisch middel (plantextract) voor te gebruiken waar deze insecten niet van houden, dit anti insectenmiddel voor ecosystemen kan je hier vinden.