Rouwvliegjes zijn kleine vliegjes die voornamelijk voorkomen in potgrond en compost. De larven van rouwvliegjes voeden zich met de wortels van planten en kunnen daardoor flinke schade aanrichten. Gelukkig is het mogelijk om deze vervelende insecten op een biologische manier te bestrijden, namelijk met behulp van aaltjes.

Aaltjes zijn kleine, wormachtige organismen die van nature in de bodem voorkomen. Ze zijn niet schadelijk voor mens, dier of planten, maar leven van andere organismen, zoals insectenlarven. Aaltjes zijn dus een natuurlijk alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen en kunnen ingezet worden om plaaginsecten op een milieuvriendelijke manier te bestrijden.

Het bestrijden van rouwvliegjes met behulp van aaltjes is een effectieve methode. De aaltjes dringen de larven van rouwvliegjes binnen en scheiden daar een bacterie af die de larven doodt. Vervolgens gebruiken de aaltjes de dode larve als voedselbron en gaan ze op zoek naar nieuwe prooien. Op deze manier wordt de populatie van rouwvliegjes op een biologische wijze teruggedrongen.

Het gebruik van aaltjes heeft diverse voordelen ten opzichte van chemische bestrijdingsmiddelen. Aaltjes zijn veilig voor mens, dier en planten, waardoor er geen gezondheidsrisico’s zijn. Bovendien zijn aaltjes specifiek gericht op de plaaginsecten en tasten ze geen andere nuttige organismen aan. Hierdoor blijft de biodiversiteit in stand en wordt het ecosysteem niet verstoord. Daarnaast is er minder kans op resistentieontwikkeling bij de doelorganismen, omdat de aaltjes steeds nieuwe insectenlarven zoeken om als voedsel te dienen.

Het bestrijden van rouwvliegjes met aaltjes is relatief eenvoudig. De aaltjes worden geleverd in een zakje met voldoende voedsel om te overleven en dienen bij gebruik met water gemengd te worden, en kunnen vervolgens met een gieter, spuit of sproeier over de aangetaste grond worden aangebracht. Het is belangrijk om de grond vooraf vochtig te maken, zodat de aaltjes zich goed kunnen verspreiden.

Kortom, het bestrijden van rouwvliegjes met aaltjes is een milieuvriendelijke en effectieve methode. Aaltjes zijn veilig, duurzaam en richten geen schade aan aan andere organismen. Op deze manier kan op een natuurlijke wijze de plaag van rouwvliegjes worden bestreden en kan de gezondheid van de planten worden beschermd.

Maak de potgrond vochtig. Zo zorg je ervoor dat de grond het water met de aaltjes goed kan opnemen en voorkom je dat de pot overstroomt en er aaltjes verloren gaan.

Bereken hoeveel water je ongeveer nodig hebt om de aaltjes te verdelen. Reken per plant ongeveer 200 ml water. Voor grote planten heb je misschien iets meer nodig en voor kleine planten wat minder. Heb je planten die weinig water nodig hebben, zoals cactussen of vetplanten? Voor deze planten kun je ook wat minder water rekenen.

Haal de aaltjes minimaal een half uur voor gebruik uit de koeling en laat ze op kamertemperatuur komen. Vervolgens vermeng je de aaltjes in een gieter of een emmer met lauw water.

Tot slot giet je het water met de aaltjes bij de planten. Houd de grond nog minimaal twee weken lang vochtig. Aaltjes werken namelijk alleen in een vochtige grond.